סוגי מקורות האור בהבט הבריאותי

סוגי מקורות האור בהיבט הבריאותי  פלורוסנט אולטרה סגול

סוגי מקורות אור ואיזה מהם פחות מזיק לאדם.

סוגי מקורות אור - לד פור יו

העין שלנו התאימה את עצמה לתנאי הסביבה בה אנו חיים במשך מיליוני שנות אבולוציה שבהן השמש היא מקור האור הכמעט יחידי.

פצצת מימן

אור השמש הוא למעשה קרינה של אנרגיית פוטונים בעלי תדירות ואנרגיה בתחום רחב מאוד, הנפלטת מהשמש כתוצאה מריאקציות מיזוג אטומי מימן (דומה לפיצוץ פצצת מימן).

האנרגיה העצומה המשתחררת בצורת פוטונים בתדירות גבוהה במיוחד שנקראת קרינת גמא.

במשא ארוך וממושך מאוד (כמיליון שנה) ממרכז השמש ועד לפני השמש, מתבזבזת כמות גדולה מאוד של אנרגיה מהפוטון עד אשר הוא משתחרר מהשמש כאור אולטרה-סגול, כאור נראה וכתת אדום (חום).


8.5 דקות לאחר מכן מגיע הפוטון לאטמוספרת כדור הארץ ולאחר סינון רוב הקרינה האולטרה סגולה נבלמת ע"י אטמוספירת כדור הארץ (ע"י האוזון), מגיע אלינו האור הנראה (וגם האולטרה סגול והאינפרה אדום).

עין האדם מסוגלת לראות תחום צר מאוד של הקרינה האלקטרו מגנטית, בין 400 ננומטר (צבע סגול) ל-750 ננומטר (צבע אדום) ואת שאר הצבעים שביניהם.


לעין שלנו יש תחום דינמי מאוד רחב. למשל: העין מסוגלת להבחין באור קלוש של 2 לוקס לאור ירח עד לעוצמות של 70,000 לוקס ביום קיץ.

אך עדיין יש לעין מגבלות של עוצמה וזמן עד ליצירת נזק זמני או קבוע בעוצמות חזקות מדי. בנוסף העין פגיעה לאור האולטרה סגול (UV ) שהינו בעל רמת אנרגיה גבוהה. גם אור אינפרה אדום גורם לנזק כתוצאה מחימום גלגל העין.


סוגים של מקורות אור ורמת הסיכון שהם גורמים:
שמש - לד פור יו

1. השמש

עוצמת תאורה חזקה מאוד שמכילה קרינה אולטרה סגולה המזיקה לעין ולעור. אור השמש הפחות מזיק הוא בזמן השקיעה והזריחה או בים המלח כאשר יש סינון של קרינת ה- UV דרך האטמוספרה העבה.

פלורסנטים - לד פור יו

2. פלורוסנטים

עוצמת תאורה טובה ולא מזיקה. אלא שאור הפלורסנט נוצר מקרינת UV מאטומי הכספית (חומר מזיק) הנמצאים בגז שבתוך השפורפרת ומומר לאור לבן דרך חומר פלורסנטי (מכאן השם) שנמצא על דפנות הזכוכית. חלק מהאור האולטרה סגול דולף החוצה. למנורת הפלורסנט ישנה גם קרינת רדיו כתוצאה מהמשנקים של גוף התאורה. ובנוסף יש לפלורסנט ריצוד שפוגע באיכות החיים של המשתמשים.

כספית - לד פור יו

3. כספית ומטאל

פועל על עיקרון דומה לתאורת פלורסנט אך עוצמת הקרינה של ה-UV חזקה יותר וגם קרינת הרדיו חזקה יותר.  

אינדוקציה

4. אינדוקציה

דומה לתאור, פלורסנט הכוללת קרינת UV חזקה/ אך בשונה מהפלורסנט בו זרם חשמלי בתוך השפורפרת גורם לפליטת פוטונים, באינדוקציה הפליטה נגרמת משידור חיצוני של תדר רדיו חזק לתוך הגז שבשפורפרת. קרינת RF חזקה ומזיקה למשתמשים. 

נל

5. נל"ג

תאורה הדומה מאוד למטאל אבל פולטת אור כתום כתוצאה מאטומי נתרן (במקום כספית) הנמצאים בתוך הגז. תאורה זו ירודה מאוד מבחינת איכות האור ומשתמשים בה בכבישים משום שהיא חסכונית בצריכת החשמל. אבל זה בחוץ אז למי אכפת?! בנוסף סוג זה של תאורה חמה מאוד משפיע על תחושת רגיעה והירדמות. בדיוק הפוך מהדרוש לנהגים הרדומים בשעות הערב.

הלוגן

6. חוט להט והלוגן

זו אחת התאורות המתאימות ביותר לעין גם מבחינת אורכי הגל (הגוון והצבע), גם מבחינת קרינת UV אפסית וגם מבחינת קרינת רדיו (RF) אפסית. אבל זו גם התאורה היקרה והבזבזנית ביותר ולכן היא כבר לא משווקת יותר. רק 97% מצריכת החשמל הופכים לחום ורק 3% משמשים לתאורה.

תאורת לד

7. תאורת לד

זו למעשה התאורה המתאימה ביותר והבריאה ביותר. אין לה אור אולטרה סגול, אין לה חומרים מזיקים לסביבה כגון כספית, אין לה קרינה אינפרה אדומה וקרינת רדיו (תלוי באיכות הדרייבר). זו גם תאורה יעילה מאוד מבחינה אנרגטית (יחס אור לצריכת הספק) ביחס לכל שאר מקורות האור המלאכותי. 

תאורת לד גם מכילה כמות יפה של אור בתחום הכחול שנמצא כחסר מיידי במקומות העבודה שאינם חשופים לאור השמש ונחוץ מאוד לוויסות השעון הביולוגי שלנו לשינה וערנות. בנוסף תאורת לד מתאימה לתאורת חוץ באופן טוב יותר מכל תאורה הקיימת היום מאחר והיא מכילה גם את האור הכחול שמעורר בזמן הנהיגה בלילה. 

התאורה שלכם... בידיים טובות...

Share by: